Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
Like Tree5Likes
  • 1 Post By Ally
  • 3 Post By galant1
  • 1 Post By typeN

Thread: City Vario Transmission issue!!

  1. #1
    Senior PakWheeler Follow
    typeN's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,080
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default City Vario Transmission issue!!

    hello to all.. i hope every one is fine..
    So apparently there is a strange issue with my relatives city vario`s transmission. The symptoms are sudden rpm drops upon engaging any gear R D S L . the rpm is stable at 800 but as soon is it goes to R the engines stalls near to going off then suddenly it goes to normal.. the strange part is when it goes back again to P (parking) the rpm then goes to 1000 , 200 more then the normal. there is no check light or any sounds.. it will further be inspected tomorrow. but what can be the possible cause please help me with this.. info on car is its 110k driven on petrol.. and maintenance is upto date.. CVT oil is also replaced on time.. @Xulfiqar bhai give your valuable comments
    regards
    HONDA+NISSAN=POWER MEETS STYLE

  2. #2
    PakWheeler Follow
    Ally's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Islamabad
    Posts
    341
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Check the fuel pump and filter of your car..

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    galant1's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,175
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by typeN View Post
    hello to all.. i hope every one is fine..
    So apparently there is a strange issue with my relatives city vario`s transmission. The symptoms are sudden rpm drops upon engaging any gear R D S L . the rpm is stable at 800 but as soon is it goes to R the engines stalls near to going off then suddenly it goes to normal.. the strange part is when it goes back again to P (parking) the rpm then goes to 1000 , 200 more then the normal. there is no check light or any sounds.. it will further be inspected tomorrow. but what can be the possible cause please help me with this.. info on car is its 110k driven on petrol.. and maintenance is upto date.. CVT oil is also replaced on time.. @Xulfiqar bhai give your valuable comments
    regards
    @typeN

    This is normal bro. Don't take any tension.

    When you put gear into R, D,S,L this is electronic system controlled by TCM and ECU and put load on engine to move forward and reverse manner. Hence rpm should decrease.

    If you put in to P, its mean your car transmission is lock and unable to move forward or reverse. Hence engine is free of load and rpm should increase for proper working.

    When will you service the throttle body? Also check the air filter.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    typeN's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,080
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by galant1 View Post
    @typeN

    This is normal bro. Don't take any tension.

    When you put gear into R, D,S,L this is electronic system controlled by TCM and ECU and put load on engine to move forward and reverse manner. Hence rpm should decrease.

    If you put in to P, its mean your car transmission is lock and unable to move forward or reverse. Hence engine is free of load and rpm should increase for proper working.

    When will you service the throttle body? Also check the air filter.
    yes i know this type of behavior is pretty normal but i felt a sudden change i mean the load is too much and its obvious the rpm needle nearly touches 0 and kicks up again as before it was very minor. how ever i have drive it around there is no problem in acceleration or pick. throttle service was done at 92k..i will check the air filter too..
    BTW can it have any relation with a weak battery?
    HONDA+NISSAN=POWER MEETS STYLE

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    typeN's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,080
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Ally View Post
    Check the fuel pump and filter of your car..
    included in the check list for tomorrows inspection...
    HONDA+NISSAN=POWER MEETS STYLE

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    galant1's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,175
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by typeN View Post
    yes i know this type of behavior is pretty normal but i felt a sudden change i mean the load is too much and its obvious the rpm needle nearly touches 0 and kicks up again as before it was very minor. how ever i have drive it around there is no problem in acceleration or pick. throttle service was done at 92k..i will check the air filter too..
    BTW can it have any relation with a weak battery?
    @typeN

    I don't think so. Have you any problem in starting the car?

    Please check the fuel filter. Mostly this is common problem caused by bad fuel filter.

  7. #7
    Senior PakWheeler Follow
    typeN's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,080
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by galant1 View Post
    @typeN

    I don't think so. Have you any problem in starting the car?

    Please check the fuel filter. Mostly this is common problem caused by bad fuel filter.
    everything is fine just this gear changing .. yes i guess it might be the fuel filter as it is not changed for a while. but bad fuel filter should also have affect on drive etc
    HONDA+NISSAN=POWER MEETS STYLE

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    babarhyd's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Hyderabad
    Age
    30
    Posts
    1,956
    Follows
    1
    Following
    1
    Mentioned
    94 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by typeN View Post
    everything is fine just this gear changing .. yes i guess it might be the fuel filter as it is not changed for a while. but bad fuel filter should also have affect on drive etc
    Has the car been cnged ever? Do you hear kar kar sound when shifting to D?
    I think you need to calibrate your clutches... Honda cvts has these problems. Check the Honda city thread for recalibration. If you hear kar kar sound than most probably your cvt is near to failing. If not than u need to calibrate ur first clutch and throttle body service that's it.

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    hassan.ellahi's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Lahore
    Posts
    1,164
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    the best thing is to hook up an obd 2 scanner and check where the fault lies, but most probably it looks like a bad oxygen sensor

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •