Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 33

Thread: HELP! Civic starting problem

  1. #1
    PakWheeler Follow
    IamSato's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    .
    Age
    32
    Posts
    78
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default HELP! Civic starting problem

    AoA brothers,

    My father bought honda civic 2002 vti oriel milege is 145k. problem in car is that when engine heats up like when temprature needle is in the middle and car is switched off it will not start again for 5 0r 10 minute. after that it start on first crank. For example we go from home to cng station 10 minuts drive and switch off engine there the car will not start and we wait for 5 minutes. the car continue to crank like battery is weak but after some time it start on first crank.

    My dad changed timing belt, all oils, spark plugs, serviced ignition two times, got radiator washed and other minor things. battery was checked and battery wala said it was in okay condition to.

    We have been to mechanics and they all say this is a problem in honda civic model . is that true? how can they have such problem and not fix it.

    Please anyone can help any suggestion or experience. I will be very thankful. it is very hard sitting in car in this heat with family and it does not start.

    what can problem be?

    thank you.

    -

  2. #2
    jz
    jz is offline
    Senior PakWheeler Follow
    jz's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Lahore
    Age
    2
    Posts
    26,106
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    185 Post(s)
    Tagged
    12 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    ask Vcheng,he wil help u out on this
    www.facebook.com/performancepartslahore

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    wasay_ahmed's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    4,960
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Well this model has problem in the self but not to this much extent.How old is the bettry as use to happended wth me but after replaing the battery never faced such though i replace battery when ever it is abit weaker like after 1year.
    How to solve this problem permanently is to go for new ignitor sefl.
    DIY The Best Workshop on the Holy Planet!
    Every thing changes,Its only the "change" which never changes.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,405
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3991 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    your problem seems to be pointing to a bad crank sensor - the wiring harness maybe damaged also..
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    panicslayer's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    35
    Posts
    10,044
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Does it reduce water in radiator? Or Engine oil?
    Suggestions required

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    saadtn1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    2,059
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Two reasons for this....
    1. Battery is not in good shape
    2. Starter problem

    When the engine is hot, it takes much more effort for starter to start the car. I came up with the theory ( I might be wrong) when the car heats up, the rings expand. Hence the friction increases and puts more load on starter... so the starter drains more current from battery!!!! I might be wrong on this...
    "Value has a value, only if its value is valued"

  7. #7
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,405
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3991 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    ^^ that increases compression - and makes the engine easier to start
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    saadtn1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    2,059
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Xulfiqar View Post
    ^^ that increases compression - and makes the engine easier to start
    uhh... this is something new to me.... May I know more details regarding this info?
    "Value has a value, only if its value is valued"

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    bilal49er's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Hyderabad
    Age
    40
    Posts
    1,542
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    its for sure carbon build up in cylinder / head
    sent from my HD2 without using the handset itself!!

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    Skill's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Select City
    Posts
    7,885
    Follows
    3
    Following
    2
    Mentioned
    94 Post(s)
    Tagged
    40 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @poster
    same situation has been confronted by our PW fellow 'Chiyoti' ,he 'll better direct you.
    Culprit for his case was 'crank sensor'.
    https://www.facebook.com/skillgrafik

  11. #11
    PakWheeler Follow
    alikanju's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Rawalpindi
    Age
    34
    Posts
    413
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    have ur dad got fuel filter changed?

  12. #12
    PakWheeler Follow
    alikanju's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Rawalpindi
    Age
    34
    Posts
    413
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    have u people tried to dhakka start it wen it gives problem..if yes then did it starts easily on dhakka or not?

  13. #13
    Site Banned Follow
    BackToCivicFaiez's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Lahore
    Posts
    6,164
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Xulfiqar View Post
    ^^ that increases compression - and makes the engine easier to start
    wat compression are u talking about?

  14. #14
    PakWheeler Follow
    IamSato's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    .
    Age
    32
    Posts
    78
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @panicslyer

    No it does not reduce oil but it did reduce water in radiator few times. First radiator was cleaned but it happen again so my father change the radiator. Checked car if gasket was damaged but no.

    @alikanju

    not tried dhaka we just wait 5 minutes some time 8-9 minutes and it starts.
    Yes fuel also changed but how can fuel filter be problem? can you kindly help me understand that.

    @wasay_ahmed

    battery is almost two years old now.

    @Xulfiqar
    your problem seems to be pointing to a bad crank sensor - the wiring harness maybe damaged also..


    @Skill

    Thank you. I will send PM to him.
    -

  15. #15
    PakWheeler Follow
    nonoo1977's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Islamabad
    Age
    39
    Posts
    381
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Check power steering oil. If it reduce check it may be leaked and dropped over generator. which causes generator to produce less current for charging so thats the reason it wont start and after little time it will and charging light won't show on dashboard panel coz at last its charging no matter less current or required.

  16. #16
    959
    959 is offline
    Senior PakWheeler Follow
    959's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Karachi
    Age
    32
    Posts
    3,121
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Sir, first change your battery.
    Readers are Leaders.

  17. #17
    Senior PakWheeler Follow
    VCheng's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Select City
    Posts
    25,478
    Follows
    7
    Following
    1
    Mentioned
    434 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by jz View Post
    ask Vcheng,he wil help u out on this
    I can only try.

    Two questions first: Is the car on CNG? When it does start, does it run fine after that?

    I think you may have a fuel line vapor lock problem.

  18. #18
    Senior PakWheeler Follow
    argtr65's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Age
    51
    Posts
    1,645
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    7 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    1. First of all check the battery terminals / body ground terminal and startor motor's connection for tightness.
    2. Get the startor motor serviced,may be carbon brushes or armatur bushes have worn out.
    3. Get the valve clearance checked and loosen the tappets slightly.
    Never loose hope in life,every step gives u something.

  19. #19
    Senior PakWheeler Follow
    saadtn1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    2,059
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by VCheng View Post
    I can only try.

    Two questions first: Is the car on CNG? When it does start, does it run fine after that?

    I think you may have a fuel line vapor lock problem.
    Does vapor lock happen in EFI too?
    "Value has a value, only if its value is valued"

  20. #20
    Senior PakWheeler Follow
    VCheng's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Select City
    Posts
    25,478
    Follows
    7
    Following
    1
    Mentioned
    434 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by saadtn1 View Post
    Does vapor lock happen in EFI too?
    It can, with leaking injectors causing the fuel rail to loose pressure, or with misrouted fuel lines passing close to a heat source.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •