Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: Honda Civic Ferio Fails to start dtc P0117

  1. #1
    PakWheeler Follow
    aftab87's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Mombasa
    Age
    29
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Question Honda Civic Ferio Fails to start dtc P0117

    Hi all, I have a Honda Civic Ferio. It has been lying dead for 2 years now because the ECU was damaged and couldn't find a replacement. Then, by Allah's will i found a contact in Japan and ordered the ECU with a slightly different number. Although the original part number is 37820-PLC-J43, i ordered a 37820-PLC-J41. The ECU is compatible in my opinion because it is also for Honda Civic Ferio, same engine, same gearbox, same year of manufacture. The only difference is my model is Type C4 and the ECU i ordered is for Type B4. Both cars look the same. Now when i try to start the car it cranks for a while then starts but it backfires and turns off again. I diagnosed the car and here is the error code...

    P0117- ECT SENSOR 1 CIRCUIT LOW INPUT

    I checked the Temperature of the car with the machine and it shows 215 degrees. That is not normal as it shows it is overheated yet the engine is cold. The temperature gauge on the car also rises to the top. My question is...

    1) Can a faulty Engine Coolant Temperature cause a Honda not to start?
    2) If someone has knowledge on a Honda, could you advise me if the ECU which i have can be compatible?

    Please help...

  2. #2
    PakWheeler Follow
    askai37's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Karachi
    Posts
    506
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    in my opinion check sensor which is giving wrong output

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,405
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3991 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    bad ECT sensor wont cause the engine to backfire, the only way it will backfire is from a wrong igntion time.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  4. #4
    PakWheeler Follow
    aftab87's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Mombasa
    Age
    29
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Its an EFI with individual coil packs...does it mean the ECU might not be compatible with the ignition timing? The ECU i am using is for same D15B engine?

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,405
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3991 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    with key on engine off, check the map sensor and TPS voltages, also make sure the crank and cam sensors are good.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

+ Reply to Thread

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •