Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 16 of 16
Like Tree2Likes
  • 2 Post By Xulfiqar

Thread: Honda civic 2000 engine very low mileage and rpm droping after tune up from Honda

  1. #1
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Honda civic 2000 engine very low mileage and rpm droping after tune up from Honda

    AOA
    After tune up from honda center Rawalpindi
    first the car giving very very light white smoke (only see when puts light is exhaust ) and at 5000 to 6000rpm engine give black smoke and drinking lots of petrol like 6km/liter
    keep in mind the car is only petrol
    i have also change engine oil which is only driven 2months and 1411km because the viscosity of that oil only is very poor
    Please any suggestions

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Any help

    Sent from my GT-S6102 using PW Forums mobile app
    The cars we drive say a lot about us

  3. #3
    PakWheeler Follow
    saadkhangul's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Sahiwal
    Age
    23
    Posts
    751
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Probably they messed up some sensor. Is the check engine light on ?
    None of the brave deserve fair....

  4. #4
    PakWheeler Follow
    UltimateEconomyGroup's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Rawalpindi
    Age
    26
    Posts
    219
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    for general diagnosis and for proper tuneup plz call at
    0311-5135516
    0331-5135516

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by saadkhangul View Post
    Probably they messed up some sensor. Is the check engine light on ?
    No and the engine is also very smooth but with bad average and power

  6. #6
    PakWheeler Follow
    IHateRollas's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Karachi
    Posts
    475
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by racerali View Post
    AOA
    After tune up from honda center Rawalpindi
    first the car giving very very light white smoke (only see when puts light is exhaust ) and at 5000 to 6000rpm engine give black smoke and drinking lots of patrol like 6km/liter
    keep in mind the car is only patrol
    i have also change engine which is only driven 2months and 1411km because the viscosity of that only is very poor
    Please any suggestions
    Bhai agar urdu main likh dete to asani hojati tmhe bhi aur sab ko bhi.
    You have changed the engine or engine oil ???
    As for the problem, honda guys have messed up with some sensors, get it scanned first. Does it giving any error code ?

  7. #7
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by IHateRollas View Post
    Bhai agar urdu main likh dete to asani hojati tmhe bhi aur sab ko bhi.
    You have changed the engine or engine oil ???
    As for the problem, honda guys have messed up with some sensors, get it scanned first. Does it giving any error code ?
    Bhai ab har admi app ki tarha itna educated English teacher thora hay
    main nay jaldi main likha tha app tu serious he ho gaye
    but thanks for suggestions
    codes ? don,t no but no check light

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,400
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3989 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    as old Pakistani civics dont have O2 sensors, they can run super crazy rich and still not set a fault code. First check that your Check engine light is actually a true check engine light. It has been seen a lot of times that some electrician piggy backs the check light to the alternator light to actually get rid of it.

    For further diagnosis, you should first ensure that the engine is at full operating temperature (half or 40% sweep) meaning the thermostat should be in place and the fan should be running in automatic mode. If your engine still is belching black then test the fuel injectors for leaking after ensuring everything else is fine n dandy - meaning the MAP and TPS are not messed up and the throttle body and idle motor have not been fiddled with too much.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Xulfiqar View Post
    as old Pakistani civics dont have O2 sensors, they can run super crazy rich and still not set a fault code. First check that your Check engine light is actually a true check engine light. It has been seen a lot of times that some electrician piggy backs the check light to the alternator light to actually get rid of it.

    For further diagnosis, you should first ensure that the engine is at full operating temperature (half or 40% sweep) meaning the thermostat should be in place and the fan should be running in automatic mode. If your engine still is belching black then test the fuel injectors for leaking after ensuring everything else is fine n dandy - meaning the MAP and TPS are not messed up and the throttle body and idle motor have not been fiddled with too much.
    Thanks for the reply sir
    check engine light is ok i have checked by removing air temperature sensor at intake hose
    also fan is automatic mode and every thing is in genuine condition
    as fuel injectors concern i also check it and the Honda mechanics said they r in excellent condition that they r making clicks sound
    is clicks sound mean that ?
    the rpm drops tomorrow i will upload a video is which rpm drop and after a few seconds it recovers to 750 thats normal
    and one more question from you that i change engine oil after two month and 1411km the engine oil viscosity seems very poor that i need to change it whats that,s problem is now the new oil is ok i m using caltex havoline 10w/30w from 5 years

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,400
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3989 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    injectors always make a clicking sound as they operate, the problem to check is leakage, spray pattern and flow rate. If any are bad you have a problem.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  11. #11
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Bump ?

  12. #12
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i change engine oil after two month and 1411km the engine oil viscosity seems very poor that i need to change it whats that ,s problem is ? now the new oil is ok i m using caltex havoline 10w/30w from 5 years

  13. #13
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    is there anyone who answer there questions please ?

  14. #14
    Senior PakWheeler Follow
    asad1's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Karachi
    Age
    30
    Posts
    2,707
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    dont use 10w30 grade any more as this for new engine
    go for 10w40 or 20w 50

  15. #15
    Senior PakWheeler Follow
    racerali's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,061
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    138 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by asad1 View Post
    dont use 10w30 grade any more as this for new engine
    go for 10w40 or 20w 50
    Thanks bro i m using this oil from 5 years without any problem
    and is the honda original engine oil 5w30 is ok for my car ?

  16. #16
    PakWheeler Follow
    saadkhangul's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Sahiwal
    Age
    23
    Posts
    751
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by racerali View Post
    is there anyone who answer there questions please ?
    Xulifqar bhai has stated all the possibilities. Its probably not the matter of oil. Get the MAP,TPS adjusted and Injectors checked up from a good mechanic. But first you should go to Honda Center and confront those stupid people for what they have done.
    None of the brave deserve fair....

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •