Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 36

Thread: Altis Cruisetronic RPM issue

  1. #1
    Senior PakWheeler Follow
    mani1's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    4,524
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Altis Cruisetronic RPM issue

    I was testing something today and noticed some odd behavior of the RPM of my Altis. Specifically, when I brake and come to a stand still, the RPM increases a little (100rpm), then drops (100rpm) and then increases again (100-150rpm). I have attached a video and this can be seen from 42 secs till 47 secs (ignore the abrupt jump in RPM in the end as I was pushing the acc.)

    Can someone tell me what this issue can be? Faulty throttle sensor? Also I feel that throttle is quite sensitive e.g. as you can see in the vid on a couple of instances, the RPM jumps on even a very slight push of acc.

    The car in question is a 2010 Altis Cruisetronic and has done 40k km. I will be taking it to Toyota in a day or two for the complete 40k checkup and fluid/parts replacement.

    EDIT: Ignore everything above. As it turns out, it is perfectly normal. Checked with Toyota mechanics and also drove another Altis cruisetronic and its normal. As of now, the focus of the thread is on periodic maintenance only.




  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    qwertypoiu's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Lahore
    Posts
    29,132
    Follows
    2
    Following
    1
    Mentioned
    153 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    1
    Good Answers
    1

    Default

    Nice Song.
    about the RPM i think it is the problem which was discussed in details in a thread but it was regarding Xli and gli so i think the same problem is there in altis
    RIP

  3. #3
    PakWheeler Follow
    megatron's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Age
    27
    Posts
    214
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    the problem seems to be a faulty throttle sensor just like u mentioned...get a detailed checkup of ur car's electronics...maybe a short circuit is causing the sensor to behave erratically....just my opinion

    regards

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    Hesab_Magsi's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Quetta
    Age
    26
    Posts
    1,739
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    31 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by qwertypoiu View Post
    Nice Song.
    about the RPM i think it is the problem which was discussed in details in a thread but it was regarding Xli and gli so i think the same problem is there in altis
    in xli and gli this problem was even from a 0 meter car,in this case the checkup is must.i have driven more then 8 altis,never noticed this kind of problem.

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    mani1's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    4,524
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by qwertypoiu View Post
    Nice Song.
    about the RPM i think it is the problem which was discussed in details in a thread but it was regarding Xli and gli so i think the same problem is there in altis
    GLi & XLi have RPM drop on gear change issue. This is not the problem I am facing.

    My issue is that RPM is stable at idle but when I brake to stop the car, the idle RPM fluctuates 2/3 time before becoming stable.

    Quote Originally Posted by megatron View Post
    the problem seems to be a faulty throttle sensor just like u mentioned...get a detailed checkup of ur car's electronics...maybe a short circuit is causing the sensor to behave erratically....just my opinion
    Just talked with the driver and he says its always been like this from the start. During this time, the car has been tuned 2 times and has gone through complete OBD Diagnostics tests. The tests last time correctly identified issues related to ABS sensor and rectified it but nothing came up on Diagnostic tool.

    Also let me add here that in the last 1 year, I havn't had the engine compartment washed. Even though I have a ECU cover I do not want to take any risks washing up the engine bay. Can this issue be due to the dirt etc in the engine bay? Because I somewhere read that sensors may act up due to excess dirt.

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    iLLDuDe786's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New York City
    Posts
    11,213
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Plz get ur car`s engine steam washed to clear your doubts.
    I cannot go for more then a week without getting this done.
    -

  7. #7
    PakWheeler Follow
    megatron's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Age
    27
    Posts
    214
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    ^ dont go for a steam wash before getting the problem diagnosed....plus washing an engine bay without taking proper measures is a very n00bish mistake i must say...u r lucky to have not ended up ruining ur car's ecu

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    takko's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5,047
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    17 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    by any chance r u practicing hypermile thingy?
    people who use Highbeams.. once day would suffer too bigtime. People who drive slow on fast lanes, remember one day a vehicle carryin ur son, dad might get late to hospital coz people like u. underaged driving will land u in bigtime trouble one day or the other.. And the Blue indication light on ur speedometer denotes "High Beams"

  9. #9
    PakWheeler Follow
    vickeyvickey85's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Lahore
    Posts
    57
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    this is not a big problem i think.thats my personel view.i have driven many cars with the same issue but this seems to me normal.if u engine is working fine dont test anything at all.mehcanics are like idiots.anyway 40k is enough milage try to sell it and get new one.

  10. #10
    jz
    jz is offline
    Senior PakWheeler Follow
    jz's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Lahore
    Age
    2
    Posts
    26,106
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    185 Post(s)
    Tagged
    12 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    mani get an it test on it,i just got the 40k maintenance done of my car as well
    www.facebook.com/performancepartslahore

  11. 13-04-2011, 02:26 AM
    2c

    Senior PakWheeler

    Reason
    useless posts to increase count

  12. #11
    PakWheeler Follow
    black_rider45's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Faisalabad
    Age
    28
    Posts
    47
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    is your car installed with cng or just petrol


    if it is cng then go for adjusting the throttle from the throttle control of the cng kit. but if it just petrol then it is problem due to your barkes. check this issue as in idle mode just apply brake and check whether this persists or not.

  13. #12
    Senior PakWheeler Follow
    tayyabbaig's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Oslo
    Age
    34
    Posts
    2,706
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Throttle issue for sure, either throttle body needs cleaning or TPS issue.

  14. #13
    PakWheeler Follow
    Sohaib93's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kamokey
    Posts
    479
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    This might not be a problem at all,but,do get your car's engine thoroughly serviced by TOYOTA .(Not washing , it has nothing to do with throttle sensors)
    And also you can check whether or not there is a problem by observing engine's RPM behaviour while your engine is idle .(When your car is parked and the engine must be at normal operating temp. at this time i.e above COLD .) Depress the Acc. and observe the RPM gauge.If the same fluctuation happens again then you might need a full engine tuning and servicing IMO.
    P.S : Do check your Air filter at the earliest.It might be the only issue.
    "The eternal mystery of the world is its comprehensibility. The fact that it is comprehensible is a miracle." (Albert Einstein)

  15. #14
    Senior PakWheeler Follow
    mani1's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    4,524
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by takko View Post
    by any chance r u practicing hypermile thingy?
    Not at all. What made you think that way? Infact what I am doing in the vid is completely against the hypermiling. The RPM drop in the end from 5k is because I braked hard, not because I was 'gliding'

    Quote Originally Posted by vickeyvickey85 View Post
    this is not a big problem i think.thats my personel view.i have driven many cars with the same issue but this seems to me normal.if u engine is working fine dont test anything at all.mehcanics are like idiots.anyway 40k is enough milage try to sell it and get new one.
    Yeah I am also starting to think its not a big issue. I am still getting 11km/ltr in city (which is awesome for a 1800cc automatic car) and amazing performance too. I just don't want it to become a big issue in future if left unattended.

    I like your advice regarding replacing the car Problem is I don't have enough cash. But even if I did, I would never go for the 1.6 dual vvti which would be sort of a downgrade in terms of performance. I don't see why anyone who has driven 1800cc would settle for a 1600cc

    Quote Originally Posted by jz View Post
    mani get an it test on it,i just got the 40k maintenance done of my car as well
    Yar got the test performed 2 times in the past but it showed up nothing. Btw what did the 40k maintenance cost you? and what was replaced? I am thinking about going to Toyota Garden in the morning

    Quote Originally Posted by 2c View Post
    i wouldent worry about it
    Agreed but I don't want it to become a hassle in the future

    Quote Originally Posted by black_rider45 View Post
    is your car installed with cng or just petrol


    if it is cng then go for adjusting the throttle from the throttle control of the cng kit. but if it just petrol then it is problem due to your barkes. check this issue as in idle mode just apply brake and check whether this persists or not.
    Petrol. RPM is perfectly stable in idle whether brake pedal pressed or not. This issue only arises when I come to a stand still for a signal etc. Only then the RPM fluctuates 2/3 times before becoming stable

    Quote Originally Posted by tayyabbaig View Post
    Throttle issue for sure, either throttle body needs cleaning or TPS issue.
    Throttle body was cleaned at 30,000km ODO reading and now its at 40,000km. Do you think I should get the throttle body cleaned tomorrow or should I wait till 50k km?

    Quote Originally Posted by Sohaib93 View Post
    This might not be a problem at all,but,do get your car's engine thoroughly serviced by TOYOTA .(Not washing , it has nothing to do with throttle sensors)
    And also you can check whether or not there is a problem by observing engine's RPM behaviour while your engine is idle .(When your car is parked and the engine must be at normal operating temp. at this time i.e above COLD .) Depress the Acc. and observe the RPM gauge.If the same fluctuation happens again then you might need a full engine tuning and servicing IMO.
    P.S : Do check your Air filter at the earliest.It might be the only issue.
    RPM perfectly stable at idle. Yes the airfilter hasn't been cleaned since last 6,000km (that also shows as car is struggling a bit after 4.5k RPM). Will replace it tomorrow

  16. #15
    jz
    jz is offline
    Senior PakWheeler Follow
    jz's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Lahore
    Age
    2
    Posts
    26,106
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    185 Post(s)
    Tagged
    12 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    mani the estimate was 26.5k approx but since i got lots of work done in past few days so almost half of the work was already done,i paid about 10.5k for the fuel filter,trany fluid,brake fluid,steering fluid & about i think a lil les than 5k for the ac & steering belt changed & 4.5k for denso ik20 plugs,oil & oil filter change as well.
    other than these ull need to
    get throttle body serviced,(dont forget to get intake manifold cleaned as well) its a must
    brake pads change ,brake service
    wheel balancing & alignment
    injector cleaning (DONOT buy it from them,they charge u 1.7k for the stp injector cleaner whereas u can get it from the market in a prety cheap price,fill up half tank with octane n add this)
    thats about it.

    check my corolla thread page 13 to get an idea about how dirty the intake manifold can get,it will freak u out
    https://www.pakwheels.com/forums/d-i...-corolla-jz-16
    www.facebook.com/performancepartslahore

  17. #16
    jz
    jz is offline
    Senior PakWheeler Follow
    jz's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Lahore
    Age
    2
    Posts
    26,106
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    185 Post(s)
    Tagged
    12 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    infact there u go,these are pix of throttle body n manifold before n after cleaning

    the throttle body

    after
    Altis Cruisetronic RPM issue - 197833
    Altis Cruisetronic RPM issue - 197832
    the intake manifold
    before
    Altis Cruisetronic RPM issue - 197834

    Altis Cruisetronic RPM issue - 197835

    after
    Altis Cruisetronic RPM issue - 197836

    Altis Cruisetronic RPM issue - 197837
    www.facebook.com/performancepartslahore

  18. #17
    PakWheeler Follow
    yasinzai's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Select City
    Posts
    769
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    1
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by mani1 View Post
    yeah i am also starting to think its not a big issue. I am still getting 11km/ltr in city (which is awesome for a 1800cc automatic car) and amazing performance too. I just don't want it to become a big issue in future if left unattended.

    I like your advice regarding replacing the car problem is i don't have enough cash. But even if i did, i would never go for the 1.6 dual vvti which would be sort of a downgrade in terms of performance. i don't see why anyone who has driven 1800cc would settle for a 1600cc
    +1
    ++1
    ???

  19. #18
    PakWheeler Follow
    yasinzai's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Select City
    Posts
    769
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    1
    Good Answers
    0

    Default

    @poster
    by the way which song is this?
    ???

  20. #19
    Senior PakWheeler Follow
    murtaza_murti's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Karachi
    Age
    23
    Posts
    10,354
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by yasinzai View Post
    @poster
    by the way which song is this?
    Usher Ft. Pitbull - DJ Got Us Falling In Love Again.
    - '06 Toyota Belta 1.0L X - '68 VW Beetle 1300 DP - '89 Nissan B12 E16

  21. #20
    Senior PakWheeler Follow
    mani1's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Islamabad
    Age
    30
    Posts
    4,524
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @jz

    damn thats too much plus you havn't even included coolant, cabin filter, air filter, a/c service etc. To top my troubles I also have to get new tires. Looks like a straight 60k hit

    @yasin

    usher feat. Pitbull DJ got us fallin in love again

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •