Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 13 of 13
Like Tree2Likes
  • 2 Post By aamirq

Thread: throttle not responding at low rpm

  1. #1
    PakWheeler Follow
    zeee_83's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    39
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Post throttle not responding at low rpm

    I have an altis 2005 model. It has no idling issues. bt when I press the pedal immediately the response has lag. later the engines responds properly. secondly does altis have adjustable tappets? if yes plz recommend me a good technician from where I can get them adjusted in rawalpindi


  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    capsat's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Select City
    Age
    10
    Posts
    12,597
    Follows
    31
    Following
    6
    Mentioned
    1018 Post(s)
    Tagged
    19 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    5
    Best Answers
    3
    Good Answers
    6

    Default

    petrol or cng ? share maintenance history please
    - www.crackwheels.com - A skilled Dictator is much more beneficial to Country......than a Democracy of Ignorant people

  3. #3
    PakWheeler Follow
    zeee_83's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    39
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    engine overhauled and after that driven abt 20000 km. mostly driven on petrol. haven't used cng for about more than a month. problem I face is with petrol. throttle body servicing done month a go.

  4. #4
    PakWheeler Follow
    faizan.subhani's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    11
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    the first thing to do is to remove the CNG kit. and check your coolant sensor.

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    aamirq's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Karachi
    Age
    31
    Posts
    1,727
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    26 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    have u had the fuel filter changed? besides that is ur car auto ya manual? if its auto have u had the auto trannny oil changed? besides that the injectors being choked can even cause a lag...aus k aylawa a weak fuel pump can even cause that problem!
    but the problem ur explaining seems like a weak fuel pump ya choked fuel filter!
    "The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very ruff, mean place, and no matter how tuff you think you are, it will always bring you to your knees and keep you there permanently if you let it.You or nobody ain't never gonna hit as hard as life, but it ain't about how hard you hit, it's about how hard you can get hit and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward. If you know what you're worth, go out and get what you're worth, but you gotta be willing to take the hit."
    - Sylvester Stallone

  6. #6
    PakWheeler Follow
    zeee_83's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    39
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    where is the coolant sensor located?

  7. #7
    PakWheeler Follow
    zeee_83's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    39
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    filter was changed abt 8 mnths back. car is manual, injectors also changed recently.

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    bradpit's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    2,064
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    87 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by zeee_83 View Post
    I have an altis 2005 model. It has no idling issues. bt when I press the pedal immediately the response has lag. later the engines responds properly. secondly does altis have adjustable tappets? if yes plz recommend me a good technician from where I can get them adjusted in rawalpindi
    Tappets have nothing to do with that unless engine is making excessive noise or rough idling.

    Toyota all ZR FE engines do not require clearance.

    Check your MAP sensor and crank sensor.

    Also the IAC valve and play in throttle body.
    All life is an experiment. The more experiments you make the better.

  9. #9
    PakWheeler Follow
    gujar96's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    895
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    19 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by bradpit View Post
    Tappets have nothing to do with that unless engine is making excessive noise or rough idling.

    Toyota all ZR FE engines do not require clearance.

    Check your MAP sensor and crank sensor.
    Also the IAC valve and play in throttle body.
    Bradpit Altis 9th gen has 1ZZ-FE. 1ZR-FE came in 2011 10th gen corolla it was 1.6L with dual vvti whereas 1ZZ-FE is a 1.8L vvti engine.

  10. #10
    PakWheeler Follow
    zeee_83's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    32
    Posts
    39
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    tell me where I can get all the sensors checked in pindi. Also can the tappets be adjusted as the engine has heavy sound.

  11. #11
    PakWheeler Follow
    atta1111's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Rawalpindi
    Age
    26
    Posts
    675
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    52 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by zeee_83 View Post
    tell me where I can get all the sensors checked in pindi. Also can the tappets be adjusted as the engine has heavy sound.
    pm for detail's//

  12. #12
    Senior PakWheeler Follow
    bradpit's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    2,064
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    87 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by gujar96 View Post
    Bradpit Altis 9th gen has 1ZZ-FE. 1ZR-FE came in 2011 10th gen corolla it was 1.6L with dual vvti whereas 1ZZ-FE is a 1.8L vvti engine.
    Both are same chain driven designs the ZR is oversquare chamber and has dual VVT-i and slightly higher compression they do not require valve clearance for lifetime (that is 72,000 km inspection) unless they make a noise.

    Valve clearance should be checked with a dead cold engine 1ZZ FE and ZR and even 3ZZ FE of Se Saloon are extreme high mileage DOHC engines and do not need valve clearance unless the whole system is rebuilt by a local ustaad and not run in properly.

    They are roughly 50% more durable than locally available D series Honda and F and G series Suzuki engines.

    Toyota Factory settings are .15 .25mm Intake cam and .25 .35mm on exhaust with micrometer.

    Even if you need adjustment u have to pull the whole camshaft out of engine as it is shimless.

    After that you need to replace the vlave lifter buckets since the buckets on 1ZZFE and 3ZZFE engine are preshimmed to engine specs.

    Best to do the job from a Toyota 3S or 2S shop.

    Atleast they have the engine manual and schematic.
    All life is an experiment. The more experiments you make the better.

  13. #13
    Senior PakWheeler Follow
    bradpit's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    2,064
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    87 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by zeee_83 View Post
    tell me where I can get all the sensors checked in pindi. Also can the tappets be adjusted as the engine has heavy sound.
    Any proper technician with OBD-II scanner will check your car.
    All life is an experiment. The more experiments you make the better.

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •