Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 21 to 32 of 32

Thread: Corolla Rpm issues? help needed

  1. #1
    PakWheeler Follow
    alex_watson84's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    8
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    Problems Solved
    Best Answers
    Good Answers

    Default Corolla Rpm issues? help needed

    Hello, folks

    I've corolla xli 2012 having some RPm issuess, help needed,
    Well whenever i start my car, RPm goes under 1000x
    And car is vibrating so much, it's really annoying, Car vibrates only on neutral, rpm stucks at 500 or 600,
    And while driving it works fine,


  2. #21
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by ozanhasan View Post
    I totally understand your frustration! as i too work on my car my self.and have to research problems i encounter.. after looking at your work list the only thing that comes to my mind is the resetting of your ecu( have you tried that) look it up on how to reset the ecu! or the simple hard reset remove battery terminals overnight . .another thing that i just realized! does your car have a catalytic converter? it might need cleaning!
    Done the ecu resetting about a thousand time the car remains alright for around 10 minutes phir voi masla.catalytic melt huwa WA tha mene remove kerwa diya.cng pichle owner ne lagai hui thi ab ni hai.throttle cng ki waja se to change ki hai I have cleaned idle valve control aswell I didnt saw any carbon deposits.another thing I was going through this idle problem on YouTube a video said to remove the manifold and clean it thoroughly as it has carbon and my car does have carbon when I remove the tb.shouuld I do this?

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  3. #22
    PakWheeler Follow
    ozanhasan's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Karachi
    Posts
    7
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    did you replace the converter or remove the whole unit?
    what happened to the emission sensor on it?
    since i'm not a qualified engineer id suggest talking to Xulfiqar
    the man has exceptional knowledge (i read his posts if im stumped regarding any DIY work on my car)

  4. #23
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    I removed the cat only.sensor is connected and never gave me an issue.

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  5. #24
    Senior PakWheeler Follow
    haseeb.basharat's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Lahore
    Posts
    1,636
    Follows
    2
    Following
    1
    Mentioned
    42 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    2
    Best Answers
    1
    Good Answers
    2

    Default

    Quote Originally Posted by burhanzaki View Post
    I removed the cat only.sensor is connected and never gave me an issue.

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app
    Please check maf sensor at the top of air filter box. There will be two screws, and check if the rubber seal is broken or not, if its broken or missing than that's the issue.
    I faced this issue in my 2006 gli for like 10k and in the end came to know some toyota service guy forgot to put a rubber seal with maf sensor.



    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #25
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Done it earlier bro

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  7. #26
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Any other suggestions guys?

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  8. #27
    PakWheeler Follow
    Kamando's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Islamabad
    Posts
    127
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i think have to live with it .......
    similar issue is in corolla 2010 ...

    rpm drop when ever electrical equipment is operated eg headlights turned on , blower turned on etc
    and while traveling if gear is put to neutral rpm drop to 500 - 600 with vibration .

    some one recommended to reprogram ecu from toyota may solve issue ....
    never went for it

  9. #28
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Kamando View Post
    i think have to live with it .......
    similar issue is in corolla 2010 ...

    rpm drop when ever electrical equipment is operated eg headlights turned on , blower turned on etc
    and while traveling if gear is put to neutral rpm drop to 500 - 600 with vibration .

    some one recommended to reprogram ecu from toyota may solve issue ....
    never went for it
    A friend of mine has 2015 corolla same issue which u quoted,he has and I have.i cant figure out whats the issue this problem is damn irritating I replaced my car's dynamo and fuel pump,fuel filter aswell regarding this issue but still remains.but haan me jab ecu ko battery remove ker k reset kerta hun to the car remains Allright for a drive of 3-5kms phir auqaat pe aajati hai lol

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  10. #29
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    I opened the manifold today and cleaned it 2.5 litre of petrol consumed and the petrol which was coming out was still black it hadAlot of carbon in it besides all of these thing the issue didnt resolve lol still the has the rpm issue lol

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  11. #30
    PakWheeler Follow
    ozanhasan's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Karachi
    Posts
    7
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @ burhanzaki! bhai if you have done everything and its still not working. just for the heck of it try two last thing!!! cant hurt. clean the carbon sensor that was in the catalytic converter.. and lastly check all the large capacitors in the engine fuse box and the fuse box behind the glove compartment...

  12. #31
    PakWheeler Follow
    burhanzaki's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Age
    20
    Posts
    406
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Fuse box is done while catalytic sensor will be checked tomorrow

    Sent from my D6503 using PW Forums mobile app

  13. #32
    Senior PakWheeler Follow
    IsbCap's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Islamabad
    Posts
    1,865
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    159 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Have you checked for vacuum leaks? RPM remains stable during idling or fluctuates?

+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •