Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 13 of 13

Thread: Cultus Ignition: RPM Settles very slowly

  1. #1
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Cultus Ignition: RPM Settles very slowly

    Hello guys

    I have a Carby Cultus.
    When I turn the ignition, the RPM comes up very slowly before settling around 1000. What is wrong as I want it to reach 1000 in around 1-2 seconds.
    Right now it takes around 5-7 seconds.

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    umarkhan1's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sargodha
    Posts
    2,312
    Follows
    6
    Following
    8
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    2

    Default

    u mean when you cold start it??


    Sent from my iPhone 4S using PW Forums mobile app
    Just Do It Your Self!!!!!

  3. #3
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Not only cold but even when switched off for 5 minutes.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    umarkhan1's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sargodha
    Posts
    2,312
    Follows
    6
    Following
    8
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    2

    Default

    Make a video for complete understanding..


    Sent from my iPhone 4S using Tapatalk
    Just Do It Your Self!!!!!

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    waqar19's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Lahore
    Age
    25
    Posts
    1,110
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    32 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by lonewolf1 View Post
    Hello guys

    I have a Carby Cultus.
    When I turn the ignition, the RPM comes up very slowly before settling around 1000. What is wrong as I want it to reach 1000 in around 1-2 seconds.
    Right now it takes around 5-7 seconds.
    Mention your car model plz.
    Efi cultus normally behaves like this.
    The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

  6. #6
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Its 2006. Carbeuretor model.

  7. #7
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Any help?

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    asad1's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Karachi
    Age
    30
    Posts
    2,707
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    what is the mileage of ur car?
    is it on CNG?
    act the same on both fuel? btw 1000 rpm is too much it should be around 750 - 800

  9. #9
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @Asad1 1000 is the standard rpm on Cultus. The rpm has currently been enhanced to keep the running smooth.
    The engine has done 93K but just overhauled at 90K. Ever since then, the carburetor is not getting set. On CNG, rpm remains on 1000 while on Petrol the RPM goes to 1300.

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    imranbhatti's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lahore
    Age
    39
    Posts
    4,373
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    80 Post(s)
    Tagged
    11 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by lonewolf1 View Post

    the RPM comes up very slowly before settling around 1000.
    I believ u wana say that RPM comes down very slowly...
    Seems like dashpot setting issue there is one screw on carburator to adjust its range/response.
    Exploring Machines is my Passion...

  11. #11
    PakWheeler Follow
    lonewolf1's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Islamabad
    Posts
    248
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @imranbhatti No mate, I was sure when I said comes UP very slowly. :-)

  12. #12
    Senior PakWheeler Follow
    imranbhatti's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lahore
    Age
    39
    Posts
    4,373
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    80 Post(s)
    Tagged
    11 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Ok. Then ur cars Auto choke setup is not working properly & i think its running with out thermostat valve as well. Where dose the temp guage needle stays in normal condition?
    Exploring Machines is my Passion...

  13. #13
    PakWheeler Follow
    faadi112's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Boston
    Posts
    141
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Signs of engine struggling? Do you feel a lag in power?
    Check around induction for blockages and clearance as well. Airfilter cloging may cause it, though not that severe. Check response under throttle. If it depicts the same, itn engine struggle. Remember the rules: fuel.air.lubrication.

+ Reply to Thread

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •