Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 20 of 20
Like Tree9Likes
  • 1 Post By roms
  • 1 Post By fouadbakht
  • 1 Post By fouadbakht
  • 1 Post By umarkhan1
  • 1 Post By saboor73
  • 1 Post By Naweed
  • 1 Post By SER_GTR
  • 1 Post By shahjtb
  • 1 Post By abid110

Thread: Efi Cultus Missing Issues

  1. #1
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Unhappy Efi Cultus Missing Issues

    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks


  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    roms's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Age
    33
    Posts
    3,067
    Follows
    5
    Following
    2
    Mentioned
    103 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    Have you checked the fuel pump? I suggest to get the electricals thoroughly checked up.

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
    Solar Hunter armed with a whip and a leash

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    fouadbakht's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Islamabad
    Posts
    3,620
    Follows
    20
    Following
    3
    Mentioned
    140 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Salam, brother! Your engine is experiencing "hesitation". Check and carry out the following instead of hit and try method. It will be otherwise beneficial in the long run.

    -- Clean or flush fuel tank
    -- Clean fuel injectors
    -- Check for weak fuel pump
    -- Check for vacuum leaks
    -- Clean throttle
    -- Clean plugs
    -- Check and if required so, replace plug wires
    -- Make sure the petrol is clean with proper octane value
    -- Air filter
    -- Fuel filter

    Please ignore those not applicable in your case. I know I'm asking you too much (still not the complete list) but they need to be otherwise diagnosed or check for health.
    https://www.facebook.com/hidefcars

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    fouadbakht's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Islamabad
    Posts
    3,620
    Follows
    20
    Following
    3
    Mentioned
    140 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Another totka is to remove battery terminals (negative first then positive) and leave it for about 15 - 20 minutes. Then reconnect by attaching positive first followed by negative. This should reset some glitches.
    https://www.facebook.com/hidefcars

  5. #5
    Senior PakWheeler Follow
    umarkhan1's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sargodha
    Posts
    2,308
    Follows
    6
    Following
    8
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    2

    Default

    cng is factory fitted??
    did some one disturbed the ignition timing??
    Just Do It Your Self!!!!!

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    saboor73's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Karachi
    Posts
    10,548
    Follows
    25
    Following
    0
    Mentioned
    351 Post(s)
    Tagged
    14 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    6
    Best Answers
    2
    Good Answers
    25

    Default

    the problem seem related to ecu as it run fine on cng and headlight and ac increase the problem

  7. #7
    Senior PakWheeler Follow
    capsat's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Select City
    Age
    10
    Posts
    12,591
    Follows
    31
    Following
    6
    Mentioned
    1017 Post(s)
    Tagged
    19 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    5
    Best Answers
    3
    Good Answers
    6

    Exclamation

    carefully check the vaccum tubes connected across the engine. either one of vacuum tubes are leaking
    @SER_GTR @syncview @rustam54 @argtr65 @Naweed @Xulfiqar


    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    - www.crackwheels.com - A skilled Dictator is much more beneficial to Country......than a Democracy of Ignorant people

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    Naweed's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Karachi
    Age
    50
    Posts
    3,469
    Follows
    12
    Following
    0
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    get your advancer checked but first get an ecu reset (pull off both battery leads and wait for minute then reattach).. just rectified a similar problem a few days back with ecu reset but in that case engine check light was on
    "You have not lived today until you have done something for someone who can never repay you."

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    SER_GTR's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Karachi
    Age
    30
    Posts
    9,735
    Follows
    16
    Following
    0
    Mentioned
    488 Post(s)
    Tagged
    19 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    3

    Default

    Missing Is Possibly Due To IGN Malfunctioning Mostly DUe To Whatever Reason... Can Be DUe To Bad IGN Part Or Advancer Issue ..

    Vacuum Creates Higher RPM Mostly Not That Kind Of Missing...

    Best Is To Get It Scanned FOr ANy Codes.....Might Be Something Is Messing it up On Petrol.....!
    TOYOTA Sprinter 86- AE80 DOHC 20v'D TOYOTA Corolla 98- AE101 4AFE 16v

  10. #10
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thankyou all of you guys , so summary is that i should get it checked by connecting through ECU? RITE? its was all fine but suddenly these glitches started to occur,

    and Umar khan: yes its factory fitted

  11. #11
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Bro there was leakage near air filter box, but i fixed it up. no benefit

  12. #12
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Naweed: should i do it when car is start or when its not?

  13. #13
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    throttle cleaned
    plugs changed
    plug wires replaced
    air filter changed

  14. #14
    Senior PakWheeler Follow
    Naweed's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Karachi
    Age
    50
    Posts
    3,469
    Follows
    12
    Following
    0
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Naweed: should i do it when car is start or when its not?
    when car engine is off .. precautions

    -- remove positive lead first
    -- do not let battery positive to get shorted with any wire or metal attached to car
    -- tighten terminal when done .. loose terminals will give lot of other perbloblems
    -- over tighten the terminals and they break

    i suggest go to a battery shop and get it done
    "You have not lived today until you have done something for someone who can never repay you."

  15. #15
    Senior PakWheeler Follow
    Naweed's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Karachi
    Age
    50
    Posts
    3,469
    Follows
    12
    Following
    0
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Naweed: should i do it when car is start or when its not?
    prefix "@" symbol to summon a member, like in post #7 above or use reply with quote option
    "You have not lived today until you have done something for someone who can never repay you."

  16. #16
    Senior PakWheeler Follow
    Naweed's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Karachi
    Age
    50
    Posts
    3,469
    Follows
    12
    Following
    0
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    no need for a diagnostic unless you rule out advancer issue
    "You have not lived today until you have done something for someone who can never repay you."

  17. #17
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thankyou, actually i am new here, didn't know how to use
    Quote Originally Posted by Naweed View Post
    prefix "@" symbol to summon a member, like in post #7 above or use reply with quote option

  18. #18
    Senior PakWheeler Follow
    argtr65's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Age
    51
    Posts
    1,645
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    7 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    Did anybody mess up with distributor or IAC valve?
    Never loose hope in life,every step gives u something.

  19. #19
    Senior PakWheeler Follow
    abid110's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Karachi
    Posts
    3,890
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    90 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    3
    Best Answers
    0
    Good Answers
    2

    Default

    Quote Originally Posted by shahjtb View Post
    Salaam to all! Guys i have 2008 efi cultus, there was no such missing problem but now it's having missing issues. i changed it plug wires, plugs(iridium) but still its having missing issue! let me mention when it usually disturbs:

    1: when i start it its RPM flactuates a lot, first it goes up to 3 then comes down n then drops.
    2: when i turn on the HEADLIGHTS(mainly) i do not picks up rpm , and suddenly as i switch of the lights it come back to normal.
    3: and mostly on petrol, no issues on cng till now

    it disturbs the most when I drive it in night with LIGHTS n A.C . kindly help me out soon in this! thanks
    bro, same issue occured with my Liana 2006. it was fine on cng but missed alottttt on petrol...got it checked from many 'fankar mechanics' and all gave their own list of faults...but the actual fault was detected by a simple home-generator-repair-wala...my emulator was faulty as it was not supplying current to one injector..that made the car miss alot on petrol only (as injectors are off on cng)...i went to a good electrician and my emulator's wiring was checked along with the emulator itself - Rs 400 ka kharcha...and mashallah the problem is all long gone...

    go for emulator checking!

  20. #20
    PakWheeler Follow
    shahjtb's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    23
    Follows
    0
    Following
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Roms, I get it checked, there is no issue in wiring or ecu, but its FUEL PUMP is no longer powerfull.
    Quote Originally Posted by roms View Post
    Have you checked the fuel pump? I suggest to get the electricals thoroughly checked up.

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •