Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 17 of 17
Like Tree1Likes
  • 1 Post By atifnaeemmalik

Thread: Cultus RPM drops to zero after using carb cleaner

  1. #1
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Cultus RPM drops to zero after using carb cleaner

    Dear PakWheels fellows,
    My carby cultus 2003 was having a little rpm drop and hot start up problem. Diagnosed and it was the coil cable which was leaking current. Replaced the cable and things were OK.
    My stupidity, I thought to clean carburetor with the carb cleaner so I removed air filter and sprayed carb cleaner spray in air intake. After that I reinstalled air filter and started the car. Car started but it was not staying idle. There are no problems in start up but it is not staying idle. As soon as I release race rpm drops to Zero and car shuts off. It is not holding RPM whether engine is hot or cold. I have tried for about an hour and waited may be it comes back to normal but no progress. Please help.

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    capsat's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Select City
    Age
    10
    Posts
    12,591
    Follows
    31
    Following
    6
    Mentioned
    1017 Post(s)
    Tagged
    19 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    5
    Best Answers
    3
    Good Answers
    6

    Default

    check for vacuum pipe to distributor & a.c idle up feed, either must be disconnected. OR, carb idle switch connection is broken. @syncview @margallar
    - www.crackwheels.com - A skilled Dictator is much more beneficial to Country......than a Democracy of Ignorant people

  3. #3
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thanks capsat for reply. The thing is everything was normal before cleaning carburetor with spray. Please elaborate where to locate carb idle switch and how to diagnose?
    I really appreciate "PakWheelers" support for each other.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    nfsmostwanted's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lahore
    Age
    22
    Posts
    3,242
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    118 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Maybe you did not cleaned the carburettor properly or might have disturbed any other thing , there are screws on the back of the carburettor , use them for setting

    Its also possible that the auto choke is working but the rpm is set at Zero, in that case the car will run on autochoke and after that whenever you brake the engine dies , happened to me some time earlier


    Sent from my iPhone using PW Forums

  5. #5
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thanks nfsmostwanted. Can you define which screws are applicable in my condition? I don't want to mess any other thing but can't take my car to any mechanic as its impossible to drive in this condition. I can hold rpm above 2k with paddle but once I try to bring it below 2k, it suddenly drops to Zero and car shuts off.

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    Proverbial_Slang's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Lahore
    Posts
    3,904
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Your IAC seems to be blocked due to debris loosened by the carb cleaner.

    Sent using Curiosity's onboard communications sytem.
    Death is not the greatest loss in life. The greatest loss is what dies inside us while we live.

  7. #7
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    where to locate settings for IAC for idling cultus carby 2003

  8. #8
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    bump!!

  9. #9
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Please help!!

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    nfsmostwanted's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lahore
    Age
    22
    Posts
    3,242
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    118 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by atifnaeemmalik View Post
    Thanks nfsmostwanted. Can you define which screws are applicable in my condition? I don't want to mess any other thing but can't take my car to any mechanic as its impossible to drive in this condition. I can hold rpm above 2k with paddle but once I try to bring it below 2k, it suddenly drops to Zero and car shuts off.
    Name:  ImageUploadedByPW Forums1434385730.128857.jpg
Views: 378
Size:  108.8 KB
    The plastic nut you're seeing in the pic will help you increase the rpm , i usually use this to increase or decrease rpm
    Name:  ImageUploadedByPW Forums1434385780.481186.jpg
Views: 426
Size:  100.9 KB
    The one circled is of petrol mixture , try not to play with it as i ruined the setting once :p


    Sent from my iPhone using PW Forums

  11. #11
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thanks for your support. I tightened the plastic white screw as shown in pic1. The improvement was rpm now stayed above 3k without pressing race paddle. Then I slowly loosened the screw and rpm begins to drop but as soon as it goes below 2k, rpm dropped quickly to zero and car shuts off. I tried several times but same happened. Now please guide what to do next?

  12. #12
    Senior PakWheeler Follow
    nfsmostwanted's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lahore
    Age
    22
    Posts
    3,242
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    118 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by atifnaeemmalik View Post
    Thanks for your support. I tightened the plastic white screw as shown in pic1. The improvement was rpm now stayed above 3k without pressing race paddle. Then I slowly loosened the screw and rpm begins to drop but as soon as it goes below 2k, rpm dropped quickly to zero and car shuts off. I tried several times but same happened. Now please guide what to do next?
    This time try adjusting the mixture screw brother


    Sent from my iPhone using PW Forums

  13. #13
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thanks bro for your support. I am not able to locate the mixture screw. can you please guide where it is located i.e. if you are facing the car then on the back side of carburetor, its the idle adjustment screw hat was shown in pic 1. so on which side mixture screw is located?

  14. #14
    Senior PakWheeler Follow
    nfsmostwanted's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lahore
    Age
    22
    Posts
    3,242
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    118 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by atifnaeemmalik View Post
    Thanks bro for your support. I am not able to locate the mixture screw. can you please guide where it is located i.e. if you are facing the car then on the back side of carburetor, its the idle adjustment screw hat was shown in pic 1. so on which side mixture screw is located?
    Yes if you're facing the car then its located on the back side of the carburettor on the right corner , it looks like that you'll need "L key" to adjust it

    Have you checked the distributor? Is it placed correctly?


    Sent from my iPhone using PW Forums

  15. #15
    Senior PakWheeler Follow
    nfsmostwanted's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lahore
    Age
    22
    Posts
    3,242
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    118 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Name:  ImageUploadedByPW Forums1434433665.268619.jpg
Views: 418
Size:  105.7 KB

    Check if this needs adjustment


    Sent from my iPhone using PW Forums

  16. #16
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    thanks bro for the pic. I will check and let you know.

  17. #17
    PakWheeler Follow
    atifnaeemmalik's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    98
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    I just found the culprit. It was the auto choke that was some how stuck and didn't let the rpm to go down below 2k and if it goes below 2k by idle adjustment screw then engine dies to zero rpm. There is a black push type button below the choke. Don't know what it is meant for but solved my problem.
    Thank you very much @nfsmostwanted for help and your time.

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •