Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23
Like Tree2Likes

Thread: Urgent Help Required Hyundai Santro Idling Issue

  1. #1
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Urgent Help Required Hyundai Santro Idling Issue

    Asalam o Alaikum,


    History of Car:

    1st hand model 2005 with around 60000 kms on the odo. throttle body cleaned by hyundai at 25000km and then again at 55000 kms. last oil, filter and plug change was at 58000 kms.

    Problem:

    The car has an idle issue mainly on petrol. As soon as i lift my foot of the accelerator when the car is idling it shuts down. if i keep my foot on the accelerator it doesn't but despite my foot being on the pedal the rpm still fluctuates a bit however the car doesn't shut itself down. Before this problem occurred it was having a minutely unstable rpm with an issue that when the a/c was switched on the car didn't gain enough revs to keep it own and it would switch on and off with a tick sound many times. Also many times when teh car is moving and i am revving the engine a bit it would switch off and then switch on again as the revs came a bit down.
    On cng the car is pretty much smooth and a slightly turbulent idle is observed but the car never shuts down.

    Diagnosis by local mechanics:

    got the car scanned through hyundai and no error codes were found.
    got it checked by two mechanics and they said that the IACV is gone and both the idle and a/c issues are due to it. moreover i also observed that at times the iacv motor produces a whine that is pretty audible.


    Now the problem is that i want your opinions that whether it is a iacv issue or throttle body can be the culprit. as on many internet forums i have read that the symptoms of both are almost similar. i am willing to change either but not by hit and trial as i mentioned that both the things are still stock.

    I would really appreciate feedback and diagnosis with the limited info provided by me.

    Xulfiqar and other members with an insight and experience with such issues your response is required as tomorrow is a holiday and i am thinking to get the car fixed.

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    anyone to help guys.

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    ToxicDevil's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Lahore
    Posts
    1,318
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    13
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    3
    Good Answers
    0

    Default

    I also think that it is IACV issue.

    eDIT: Or TPS is not set properly.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    thanks for the help. any idea whether hyundai people offer tps calibration.

  5. #5
    PakWheeler Follow
    ngen's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    38
    Posts
    166
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    you rarely need to calibrate the tps.

    to manually check if your IACV is working or not : start the car and let it idle. remove the IACV connector and see if there is difference in rpm. then plug the connecter back in and see if there is difference.

    If there is a difference in rpm then your IACV is working ... if not then firstly open up the IACV to see if the valve is stuck... apply carb cleaner and fit everything back ... then do the manual test again... if it still doesn't work then replace the IACV.

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Update:

    Today fitted an IACV from a friend's santro and the problem persists on petrol. on cng the car is still fine.

    this is getting more confusing.

    Xulfiqar need your help here.

  7. #7
    PakWheeler Follow
    ngen's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    38
    Posts
    166
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    when you removed the IACV you must have seen a small metal piece ... did you check to see if it rotates smoothly? it is important that it rotates smoothly.

    if its all good then have you ever got your map sensor cleaned? if not try it ... or try your friends sensor on your car while you wait for Xulfiqar bhai to answer. Also check for any air leaks.
    Attached Images Attached Images  

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @ngen
    never saw hyundai people cleaning the map sensor. all they did the last time was take of throttle body clean and re-install it. they also checked iacv and said it was clean.
    also just an hour ago got the car scanned again and no error codes came up.

    now i am looking at the throttle body possibility. will get it checked.

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    argtr65's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Age
    51
    Posts
    1,645
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    7 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Did you block the air intake?If yes,then remove it.
    Never loose hope in life,every step gives u something.

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    ^^
    well the air intake is not blocked.

  11. #11
    Senior PakWheeler Follow
    argtr65's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Age
    51
    Posts
    1,645
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    7 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    It could be because of bed fuel injector,get it cleaned or checked properly.
    Never loose hope in life,every step gives u something.

  12. #12
    PakWheeler Follow
    IHateRollas's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Karachi
    Posts
    475
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    if thing problem is not on CNG the both throttle body and iacv is ok.
    Check for injectors

  13. #13
    Senior PakWheeler Follow
    spectra's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Islamabad
    Age
    40
    Posts
    19,667
    Follows
    3
    Following
    0
    Mentioned
    304 Post(s)
    Tagged
    24 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Injectors or fuel rail pressure issue. does it feel retarded to accelerate, pick up in general?
    Keep a cool head and wear seatbelts!

  14. #14
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @spectra
    the pick up of car is still good. as i drive it on petrol regularly i am sure that pick up is still the same. also mileage ranges between 12-13km/l on petrol.

  15. #15
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    today's update:
    got the throttle body opened and checked for any air leaks or play in the butterfly but NIL.
    tried another new IACV on the car and still improper idle.

    this is hell.

  16. #16
    Senior PakWheeler Follow
    talhabinomar's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Lahore
    Age
    26
    Posts
    2,472
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    1
    Good Answers
    3

    Default

    My santro is giving max 16km/litre

  17. #17
    Senior PakWheeler Follow
    sunny234's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lahore
    Age
    29
    Posts
    6,976
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    ^^
    if that mileage is within city its very good.

  18. #18
    Senior PakWheeler Follow
    Naweed's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Karachi
    Age
    50
    Posts
    3,469
    Follows
    12
    Following
    0
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    @sunny234
    any updates on the problem .. if resolved please give the details of fault .. a friend also facing similar issue for sometime plus the fact that sometimes idle rpm go high as well like 2000 ... i'm opening a new thread as well as the requirement to rectify has suddenly become urgent
    "You have not lived today until you have done something for someone who can never repay you."

  19. #19
    PakWheeler Follow
    faacs's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Islamabad
    Posts
    11
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by sunny234 View Post
    today's update:
    got the throttle body opened and checked for any air leaks or play in the butterfly but NIL.
    tried another new IACV on the car and still improper idle.

    this is hell.
    Any update on the issue, i m facing it from last one year. got no solution so far. mechanic saying line behind injectors are not working as there was no patrol coming out of two injectors. they replaced their position, this time again no patrol emitted on 1 & 3.

    Please help

  20. #20
    PakWheeler Follow
    ngen's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    38
    Posts
    166
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    try replacing cam sensor.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •