Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Page 9 of 12 FirstFirst ... 7891011 ... LastLast
Results 161 to 180 of 223
Like Tree23Likes

Thread: Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah

  1. #1
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah

    Dear Experts,

    I am stating the problem below along with relevant details. Need your expert advise to resolve the issue at hand.

    Car Details:

    Suzuki Margallah with stock G13B Carby Engine Driven 260K KM. No issues with the performance. Maintained on Fully Synthetic 10-40 Oil (suits with better idle and improved mobility experience). Proper regular maintenance at every 5K KM.

    Had been using LUCAS 4 TIP plugs and was getting at least 11.5-12 KM/L until May 2014 (sometimes even better).

    Issue:

    Car's milage has dropped to 9.5-10.5 KM/L for no apparent reason since last 4 months.

    Fixes applied:

    Plugs have been cleaned (seems irrelevant since there is no starting or performance issue any way).
    A loose hose pipe (for vaccum) has been replaced on carburator, was making shan-shan noise.
    A loose fuel pipe has been replaced.
    Fuel system cleaner from STP has been poured.
    Carburator cleaner from STP has been poured several times (does improve idle and smoothes the drive). Used once a month any way.
    Gear Oil has been changed with Caltex Thuban SAE 90.
    Car Alignment has been re done (believe me it does improve the milage of the car - as per my previous experience).

    A sympton of some issue that i had been observing is a strong petrol smell (for about 20-30 sec) once there is less fuel in the tank and i turn off the engine. Mechanic says that he couldn't find any blockage in the exhaust of fuel tank.

    Result:

    Haven't seen any improvement in milage it is still between 9.5-10.5 KM/L.

    Way Ahead:

    Currently using LUCAS 4 TIP plugs which are in good nick, no issues with starting or idle or acceleration. They are being used for at least 30-40K KMs. Previous Bosch 4 TIP plugs worked 100K KMs without any issue.

    Does changing these plugs with NGK platinum (single tip) be of any use and will improve the milage?

    Using OEM plug wires came with the car in 1998, should i change these to any good 8 MM or 10 MM wires?

    Orignal cylincer came with car Made by Sanki Japan is making small noises like chan chan, should i change it now (since mechanic suggested no need since no apparent issue). I believe if exhaust system is in precise condition it does improve the milage as well.

    I will really appreciate your feed back.

    Regards

  2. #161
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,405
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3992 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    Quote Originally Posted by Thinking View Post
    I changed the radiator recently (just as a precautionary measure) coz water level was reducing in my radiator for a year now, tough no heating issues at all ALHAMD U LILLAH.

    Car is margallah G13B.

    Installed a Japanese replacement radiator and filled it with water just to verify that there was no reduction in water level.

    After repeated checking i have seen that the water level drops (next morning) about 2 inches whenever i top it up in the radiator, however no reduction in the resevoir bottle.

    Also there is no further reduction in the water level. i have stopped topping it up. no heating issue or any thing.

    please confirm that its the normal water level in the radiator? Also the cap of my new radiator is with steam removal button.

    i intend to change the water with a coolent in this week. probably will be shifting to either toyota or zic coolant. I believe suzuki oem coolant is no good.

    please confirm regarding lower water level in the radiator consistently (with or without topping it up).

    Also the color of water in the new radiator has changed a bit to brownish but not too rusty tough. I have been running the new radiator with tap water for a month now.

    urgent help would be helpful.

    There is a leak in the system somewhere, Please note that even if the overflow pipe to the bottle has a pin hole leak in it or if the pipe does not go all the way to the bottom of the bottle the system wont be able to suck back the liquid (its like drinking juice from a straw - you cannot drink with a punctured straw)


    remove this button type cap and install a good quality cap - SNA makes them, make sure the cap is the correct type too, there are two types of smaller caps one is deeper and one is shallow, while they may fit on other necks the wrong cap will cause problems.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  3. #162
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by Xulfiqar View Post
    There is a leak in the system somewhere, Please note that even if the overflow pipe to the bottle has a pin hole leak in it or if the pipe does not go all the way to the bottom of the bottle the system wont be able to suck back the liquid (its like drinking juice from a straw - you cannot drink with a punctured straw)


    remove this button type cap and install a good quality cap - SNA makes them, make sure the cap is the correct type too, there are two types of smaller caps one is deeper and one is shallow, while they may fit on other necks the wrong cap will cause problems.
    ok thanks got it.

    will check for the leaks in the pipe going towards the reservior bottle and will also change the cap with SNA one and will share the findings.

  4. #163
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by margallar View Post
    i was experiencing an issue of low voltage on my margalla. i added an extra ground wire to the alternator. Now headlights are much whiter.

    I really recommend this DIY
    i went to my electrician for doing the same.

    instead he added a 10 MM wire from positive of battery to the alternator. I am experiencing better pick up and idle. just did this today in the morning so will share the milage impact too.

    will share pics.

    i think i did something different from what you suggested but it worked out any way .

  5. #164
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    OK guys here are the pics of the wire that was added from the positive terminal of the battery to the alternator.Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah -1563893Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah -1563894Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah -1563895Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah -1563896

    Hope it helps.

    I have experienced bit better pick up and idle.

  6. #165
    Senior PakWheeler Follow
    margallar's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Posts
    9,960
    Follows
    6
    Following
    2
    Mentioned
    283 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    did he remove or keep the original wire? does this go straight to the battery positive. in my experience, it was just bad contact at the alternator, cleaning the thimble and the post fixed it for me.
    haters gonna hate, potatoes gonna potate

  7. #166
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by margallar View Post
    did he remove or keep the original wire? does this go straight to the battery positive. in my experience, it was just bad contact at the alternator, cleaning the thimble and the post fixed it for me.
    Yes it goes straight to the +ve of the battery. No change in original wiring or anything.

    I am going through all this just to improve the speed of my wipers. rest everything works perfectly on the ride including defogger etc.

  8. #167
    Senior PakWheeler Follow
    margallar's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Posts
    9,960
    Follows
    6
    Following
    2
    Mentioned
    283 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Name:  uploadfromtaptalk1429275815763.jpg
Views: 224
Size:  154.8 KBName:  uploadfromtaptalk1429275892647.jpg
Views: 203
Size:  133.1 KB
    haters gonna hate, potatoes gonna potate

  9. #168
    Senior PakWheeler Follow
    margallar's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Posts
    9,960
    Follows
    6
    Following
    2
    Mentioned
    283 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    see the yellow wire with green stripe. thats the one. i have not spent any time on this job, just got a long wire , added a thimble and ziptied it, because it was an experiment, now i will make a proper grounding kit from audio grade wire.

    for your wipers, first clean the thimble for their ground. if it still doesn't improve, the problem is most probably with the switch (stick).

    as for what the electrician did, i would use audio power wire to make a ditto copy of the original wire and replace it. or atleast add a fuse
    haters gonna hate, potatoes gonna potate

  10. #169
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by margallar View Post
    see the yellow wire with green stripe. thats the one. i have not spent any time on this job, just got a long wire , added a thimble and ziptied it, because it was an experiment, now i will make a proper grounding kit from audio grade wire.

    for your wipers, first clean the thimble for their ground. if it still doesn't improve, the problem is most probably with the switch (stick).

    as for what the electrician did, i would use audio power wire to make a ditto copy of the original wire and replace it. or atleast add a fuse
    thanks for sharing bro.

    already the switch stick has been cleaned and verified to be working fine. have experienced the improvement already. this +ve wire adding was just a precautionary measure.

  11. #170
    Senior PakWheeler Follow
    margallar's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Posts
    9,960
    Follows
    6
    Following
    2
    Mentioned
    283 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i didn't have the time or tools to take off the alternator, else there is a place under it, meant for the ground cable
    haters gonna hate, potatoes gonna potate

  12. #171
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Bro planning an improvement with detailing of the ride.

    will share the pics if it works out.

  13. #172
    Senior PakWheeler Follow
    margallar's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lahore
    Posts
    9,960
    Follows
    6
    Following
    2
    Mentioned
    283 Post(s)
    Tagged
    4 Thread(s)
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i hate detailing sorry, no help in that department
    haters gonna hate, potatoes gonna potate

  14. #173
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    ok dear fellows i started experiencing starting issue (for the first time with my ride). had to check the plugs since its the obvious start off point with starting matters. unfortunately one of my new platinum plugs was broken as shown in the pic.

    Need Advise of Experts on Mileage Issue with Suzuki Margallah -1580092

  15. #174
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    replaced all 4 with BOSH SUPER 4 plugs. real pics attached for reference. costed me 1000 Rs.
    Attached Images Attached Images   

  16. #175
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    ok guys recently observed a drop in milage. was concerned.

    went to see my mechanic and found that the vacumm pipe from the carburator which goes to the router to adjust the car advance has become worn and was infact loose and not working. so replaced it.

    also another air suction pipe from below the air filter intake which goes to carburator had similar issue. replaced it too.

    results are improved milage however decreased pick up. however i can live with that since no racing kind of thing on the mind.

    just shared the info might help you guys.

  17. #176
    PakWheeler Follow
    ZainMahdi's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Islamabad
    Age
    22
    Posts
    928
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Thinking View Post
    ok guys recently observed a drop in milage. was concerned.

    went to see my mechanic and found that the vacumm pipe from the carburator which goes to the router to adjust the car advance has become worn and was infact loose and not working. so replaced it.

    also another air suction pipe from below the air filter intake which goes to carburator had similar issue. replaced it too.

    results are improved milage however decreased pick up. however i can live with that since no racing kind of thing on the mind.

    just shared the info might help you guys.
    How can pickup be decreased when the vacuum advance wasn't even working before ?
    _ 22 km/l from '03 VTi automatic, with plenty of room for improvement
    _ How to hypermile: http://www.cleanmpg.com/community/index.php?threads/1510/

  18. #177
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by ZainMahdi View Post
    How can pickup be decreased when the vacuum advance wasn't even working before ?
    i think since the pipe from the air filter box to the carburetor was worn so the air was getting sucked in freely so the car breathed better and had a slightly better pick.

    since the worn pipe was replaced with a new one and now air needs to be sucked through air filter, it has impacted the pick up.

  19. #178
    PakWheeler Follow
    alimoeed17's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    11
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default margalla mileage problem

    aoa...i am also facing mileage problem for my margalla 96.....abhi me ne margalla ka complete engine overhaul karaia he lekin phir bhi average 9-10km per liter he....muje yahan koi margalla ka expert mechanic lahore ya rwp me bata den thanks

  20. #179
    Senior PakWheeler Follow
    saboor73's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Karachi
    Posts
    10,554
    Follows
    25
    Following
    0
    Mentioned
    351 Post(s)
    Tagged
    14 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    6
    Best Answers
    2
    Good Answers
    25

    Default

    Quote Originally Posted by Thinking View Post
    replaced all 4 with BOSH SUPER 4 plugs. real pics attached for reference. costed me 1000 Rs.
    1k per plug?

  21. #180
    Senior PakWheeler Follow
    Thinking's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    34
    Posts
    2,307
    Follows
    4
    Following
    0
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    2
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by saboor73 View Post
    1k per plug?
    4 plugs cost is 1K Rs.

+ Reply to Thread
Page 9 of 12 FirstFirst ... 7891011 ... LastLast

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •