Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 15 of 15

Thread: PICK OF VITz

  1. #1
    PakWheeler Follow
    feika's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    100
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default PICK OF VITz

    I've got a '99 model, 2007 registered Vitz, done 50K, out of which only 4k were done on CNG. My problem is when I start the car in the morning or even after rest of say, 2-3 hours, it just doesn't pick with the A/c on!!!


    I have to switch off the A/c, have to constantly paddle the accelerator and even then the car goes like 5-10 miles an hour till such time that the engine gets a little warmer. But when I put the car in neutral, the engine runs perfectly.


    The car has recently been tuned with oil, plugs, points etc changed. Any one has any idea what could be the problem.





    Please post in correct section - MOD

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    Storm's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Select City
    Posts
    40,235
    Follows
    9
    Following
    0
    Mentioned
    48 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    your compressor needs to be looked at by a qualified mechanic i think.
    1. A car is only worth what someone is willing to pay for it, 2. Resale wont save your life in an accident, 3. Genius has limits, stupidity has none, 4. Never argue with an idiot, they will bring you down to their level & beat you with experience, 5. Growing old beats the alternative -- dying young! 6. انّا للہ و انّا الیہ راجعون

  3. #3
    PakWheeler Follow
    raqeeb3k's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Karachi
    Age
    32
    Posts
    122
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Valve Problem...

  4. #4
    PakWheeler Follow
    feika's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    100
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thank you guys, @Storm: If it's the compressor then it should effect the cooling as well but the cooling is just fine @raqeeb3k: Are you sure it's a valve problem because once the car gets the momentum it just runs normal.

  5. #5
    TM
    TM is offline
    Senior PakWheeler Follow
    TM's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Islamabad
    Age
    43
    Posts
    2,715
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Never had the chance of keeping a Vitz so do not know much about this car. But would like to know, if you are facing the same problem even when the car is driven on petrol? Or it only happens on CNG?
    "Never drive faster than your Guardian Angel can fly."

  6. #6
    Senior PakWheeler Follow
    panicslayer's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    35
    Posts
    10,044
    Follows
    2
    Following
    0
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    This problem is affiliated with most of the vitz
    Suggestions required

  7. #7
    Senior PakWheeler Follow
    Storm's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Select City
    Posts
    40,235
    Follows
    9
    Following
    0
    Mentioned
    48 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i'm such an idiot, i misread your post i thought you wrote that your AC trips,.. sorry sorry sorry.

    this problem you are facing most liekly has to do with your auto choke/idle, throttle position sensor, or airflow sensor. further than this I'd not like to speculate what exactly it could be and would suggest you take it to a qualified mechanic
    1. A car is only worth what someone is willing to pay for it, 2. Resale wont save your life in an accident, 3. Genius has limits, stupidity has none, 4. Never argue with an idiot, they will bring you down to their level & beat you with experience, 5. Growing old beats the alternative -- dying young! 6. انّا للہ و انّا الیہ راجعون

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    accord7362's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Age
    44
    Posts
    8,290
    Follows
    2
    Following
    6
    Mentioned
    197 Post(s)
    Tagged
    34 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    am a strong believer that CNG & Auto transmission are not a good friends.

    Some people claim that they are doing fine with AUTO/CNG combination but the point is as soon as you put your car on the lethal injections of CNG its get in to the “slow death zone” and eventually you will get different type of problems so may be this problem is related to CNG directly or indirectly.

    I never drove vitz but heard that it has very good pick & it’s a good car.
    http://www.pakwheels.com/forums/members-member-rides/266031-accord7362s-merc-thanks-god-loved-ones-who-remember-me-prayers ,199119-thanks-god-2011-ford-edge-limited-awd-3-5-v6

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    REDZDEVIL's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Islamabad
    Age
    28
    Posts
    3,489
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Well a frnd wz havin a similar problem....!! He juz got his ride Tuned...!!
    n Nw he's satisfied wd da pick n everything...!!

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    mafzaltareen's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Posts
    2,269
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i had this problem in my 1999 vitz and the cng guy said that its because of faulty advancer
    http://www.facebook.com/V8Rx8

  11. #11
    PakWheeler Follow
    smrn's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Islamabad
    Age
    36
    Posts
    209
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    feika

    clean the MAF sensor just in case.

  12. #12
    PakWheeler Follow
    sydahsan's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Karachi
    Age
    31
    Posts
    659
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    i agree with panicslayer

  13. #13
    Senior PakWheeler Follow
    syncview's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Lahore
    Age
    28
    Posts
    3,364
    Follows
    7
    Following
    1
    Mentioned
    436 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    How are the plugs you put in? Were they gapped correctly? and if it happens only on AC it could be the compressor as storm said..
    https://www.facebook.com/OsamaAbbasPhotography

  14. #14
    PakWheeler Follow
    feika's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Karachi
    Age
    42
    Posts
    100
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thank you guys for your kind words of advice. The car has got a great pick even with the A/c on but AFTER the engine gets some warm up. It only ran on CNG for 2,000 or so km before the first owner discontinued it and I never put it in CNG since I have taken the possession of the car.


    I guess I need to check it up with a good CNG mechanic and cut off the system altogether and then see what may be the problem.


    If it's the plugs or tuning, then the car would knock, or missing current but nothing of the sort happens. You start the car in the morning and it's just perfect, but the moment you switch on the A/c.................

  15. #15
    Senior PakWheeler Follow
    shirazkhan's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    1,656
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    ^^
    yar just in case clean the 02 sensor & MAF sensor they r responsible for the performence
    http://www.darsequran.com/ http://www.aswatalislam.net/

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •