Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 18 of 18
Like Tree9Likes
  • 2 Post By chinyoti
  • 2 Post By chinyoti
  • 3 Post By salmanrasheedpsh
  • 2 Post By Xulfiqar

Thread: Vitz speedometer stays at zero. and much more

  1. #1
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default Vitz speedometer stays at zero. and much more

    Dear PakWheelers its my 1st thread. i Have Vitz 2006 and facing multiple problem for last few days.
    How it started :
    everything was fine, when 1 day had to pass through a bumpy muddy patch. Than after some time its speedometer stopped working and fixed on zero, Check engine light got ON, and to accompany it, Hand brake light and ABS lights were also ON.
    I reset the ECU by disconnecting positive terminal of battery, but in vain, than i took it to mechanic, he checked all the fuses and connecter clips, and brake oil everything was ok.
    Moreover it Vibrates alot, when brake applied on D, or shift to N, or Shift to P or R (i.e in every case it vibrates).
    Plz suggest me some beneficial tips, or tell me good mechanic Vitz in Multan or Faisalabad.

    Thanx in Advance. Waiting for ur feed back anxiously.

  2. #2
    Senior PakWheeler Follow
    salmanrasheedpsh's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Peshawar
    Posts
    1,708
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    bro replace wheel barings n ur good to go

    speed meter sensor n abs sensor both in wheel bearings , u need to replace em !

    just get it checked by electrition on a scanner whether only front bearing faulty or all 4 !

    dat happens sometyms whn car driven in water or mud etc !

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    chinyoti's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    11,952
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Quote Originally Posted by Ali_Mujtba View Post
    Dear PakWheelers its my 1st thread. i Have Vitz 2006 and facing multiple problem for last few days.
    How it started :
    everything was fine, when 1 day had to pass through a bumpy muddy patch. Than after some time its speedometer stopped working and fixed on zero, Check engine light got ON, and to accompany it, Hand brake light and ABS lights were also ON.
    I reset the ECU by disconnecting positive terminal of battery, but in vain, than i took it to mechanic, he checked all the fuses and connecter clips, and brake oil everything was ok.
    Moreover it Vibrates alot, when brake applied on D, or shift to N, or Shift to P or R (i.e in every case it vibrates).
    Plz suggest me some beneficial tips, or tell me good mechanic Vitz in Multan or Faisalabad.

    Thanx in Advance. Waiting for ur feed back anxiously.

    Its a simple case of loose meter grip, Your cars meter was tempered when in came to karachi probably, Refitting wasnt done perfectly, The CHECK light comes on if the meter isnt working.

    Try to open up the meter, remove and reinstall all the grips, InshaAllah everything would be fine.
    Get over the fact that Xli lacks power windows, Its an Xli because it lacks thoose features or else it would be a Gli or an Altis if had all the goodies.

  4. #4
    Senior PakWheeler Follow
    chinyoti's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    11,952
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    And for the vibration issues, Get its throttle body service, plugs cleaned, and make sure your CVT transmission is good
    Get over the fact that Xli lacks power windows, Its an Xli because it lacks thoose features or else it would be a Gli or an Altis if had all the goodies.

  5. #5
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    [QUOTE=chinyoti;3859569]Its a simple case of loose meter grip, Your cars meter was tempered when in came to karachi probably, Refitting wasnt done perfectly, The CHECK light comes on if the meter isnt working.

    Try to open up the meter, remove and reinstall all the grips, InshaAllah everything would be fine.[/E]

    ...Thats sound good. I wish, if this should be the issue. Because everything was ok, and suddenly when i restarted the car after 40min stay. all these problems rose up
    And what about the ABS, what could be its reas0n????????

  6. #6
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by chinyoti View Post
    And for the vibration issues, Get its throttle body service, plugs cleaned, and make sure your CVT transmission is good
    i have cleaned its throttle body just before 8000km, does it require cleaning again????
    CVT is working perfectly cos during normal drive acceleration is above average.

  7. #7
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by salmanrasheedpsh View Post
    bro replace wheel barings n ur good to go

    speed meter sensor n abs sensor both in wheel bearings , u need to replace em !

    just get it checked by electrition on a scanner whether only front bearing faulty or all 4 !



    dat happens sometyms whn car driven in water or mud etc !
    Bro that would be a nightmare , cos bearing and its replacement is too costly, But i wil get it checked by scanner anyways. Will u plz tell that if meter grip problem can also be identified by scanner???????
    Moreover tyers were not dip in mud, it was just bumpy road,perhaps meter grips got loose.
    Overall n0 sound from tyers and all 4 tires are free, no jamming.

  8. #8
    Senior PakWheeler Follow
    salmanrasheedpsh's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Peshawar
    Posts
    1,708
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    is ur abs working ? have u tried it !

  9. #9
    Senior PakWheeler Follow
    salmanrasheedpsh's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Peshawar
    Posts
    1,708
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    If no sound at high speeds from bearings thn ur gud to go i guess , electrical issues thn

  10. #10
    Senior PakWheeler Follow
    chinyoti's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    11,952
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    [QUOTE=Ali_Mujtba;3860323]
    Quote Originally Posted by chinyoti View Post
    Its a simple case of loose meter grip, Your cars meter was tempered when in came to karachi probably, Refitting wasnt done perfectly, The CHECK light comes on if the meter isnt working.

    Try to open up the meter, remove and reinstall all the grips, InshaAllah everything would be fine.[/E]

    ...Thats sound good. I wish, if this should be the issue. Because everything was ok, and suddenly when i restarted the car after 40min stay. all these problems rose up
    And what about the ABS, what could be its reas0n????????
    It should help, The jump/bump might have loosen the grip, causing loose connections maulfunctioning of the meter, IA it should work, Give it a try.

    Other then that scanner is your best option btw if its a loose grip and no issues in the car, It wouldnt probably show up in the scanner.

    Wheel bearing cost 1800 each, Which i think isnt too costly.
    Get over the fact that Xli lacks power windows, Its an Xli because it lacks thoose features or else it would be a Gli or an Altis if had all the goodies.

  11. #11
    Senior PakWheeler Follow
    chinyoti's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    11,952
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    About the throttle body, Did you remove it from the car and got it cleaned, Or just a spray cleaning?
    Get over the fact that Xli lacks power windows, Its an Xli because it lacks thoose features or else it would be a Gli or an Altis if had all the goodies.

  12. #12
    Senior PakWheeler Follow
    nfssaad's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Karachi
    Age
    29
    Posts
    3,179
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    for wheel bearing... first note down the total number of bearings.. than see the bearing numbers. take those numbers to a bearing dealer. either SKF or ntn.. and get from there.
    the problem is not our govt... its the people..

  13. #13
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by chinyoti View Post
    About the throttle body, Did you remove it from the car and got it cleaned, Or just a spray cleaning?
    It was removed from car, and cleaning was done by Toyota City Motors Multan.

  14. #14
    Senior PakWheeler Follow
    chinyoti's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Karachi
    Age
    27
    Posts
    11,952
    Follows
    5
    Following
    0
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    5 Thread(s)
    Problems Posted
    2
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    Consider valve clearence/Tappet adjustment cleaning aswell.
    Get over the fact that Xli lacks power windows, Its an Xli because it lacks thoose features or else it would be a Gli or an Altis if had all the goodies.

  15. #15
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Quote Originally Posted by chinyoti View Post
    Consider valve clearence/Tappet adjustment cleaning aswell.
    Bro Valve clearance = Plug clearance ?????????
    i do not travel alot, today when i took out for drive the problem intensified, on every signal or trafic jam, car turned off due to high vibration and low RPM. Especially when AC is ON.

  16. #16
    Senior PakWheeler Follow
    salmanrasheedpsh's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Peshawar
    Posts
    1,708
    Follows
    1
    Following
    0
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1

    Default

    bhai take it to a gud mechanic n electrition n let him diagnose , dun ruin ur car , running it just lyk dat

  17. #17
    Senior PakWheeler Follow
    Xulfiqar's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Other
    Age
    38
    Posts
    24,400
    Follows
    131
    Following
    0
    Mentioned
    3988 Post(s)
    Tagged
    94 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    4
    Best Answers
    0
    Good Answers
    6

    Default

    the speedometer input is shared by the ABS too.

    so if you have a vehicle speed sensor failure your CEL, ABS and brake warning will also switch on. The VSS is on the transmission output shaft. Verify its not loose.
    ZRS - Zulfiqar Racing Systems ..... - professionals at work - at crackwheels.com

  18. #18
    PakWheeler Follow
    Ali_Mujtba's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Faisalabad
    Posts
    198
    Follows
    0
    Following
    1
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Sorry for reappearing so late, i was bit bz these days.
    Now come to the point.
    ALHAMDU LILLAH Problems solved
    I took my car to Ashfaq Autos Canal road Faisalabad. they attached scanner, for Speedometer, CEL, and Hand brake light 3 problem codes appeared on laptop screen, these codes were cleared and all faults removed, things started working properly without touching any hardware part, that was pleasant surprise for me.
    One more thing which i didnt noticed first that that steering wheel had also become a bit harder, but after clearing these problem codes, it has become soft again. They charged me RS.500 and total time taken was 15~20 minutes.
    For ABS light, problem appeared was " Front left wheel sensor problem". they verified it by installing their test sensor, and ABS light disappeared.but as it was their test sensor and cost told me was 3200, so i asked to reinstall my faulty sensor, let the problem remain there.
    Now will anybody like to tell me that what is actual minimum price for this sensor, and what about all 4 sensors??????????
    Last but not the least, thanx for everybody who replied this post.

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •