Survey by Qualaroo
+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

Thread: Vitz 2000 - Automatic Transmission - Gear issue

  1. #1
    PakWheeler Follow
    zeeshanhashmi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Karachi
    Age
    37
    Posts
    85
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Post Vitz 2000 - Automatic Transmission - Gear issue

    Assallam o allaykum Members !

    Recently, I changed engine and gear of my Vitz 2000. Before the changed engine and gear I did not note but after the installation, I feel that its not taking the 4th gear any more. May be I am wrong and there is no 1 2 or 3 gear thing in Automatic Transmission. But I count the shifting sound that car makes when changing its gear automatically.

    This is what I noted:

    0-20 ) 1st Gear
    20-50 ) 2nd Gear
    50+ 3rd Gear (even I tried 112km) and still on the same gear

    Can anyone help me what can be the problem ?

    Regards
    ZH


  2. #2
    PakWheeler Follow
    disisfifty's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Lahore
    Age
    32
    Posts
    234
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    check OD switch brother
    -

  3. #3
    Senior PakWheeler Follow
    tintin1's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Lahore
    Posts
    1,841
    Follows
    7
    Following
    2
    Mentioned
    61 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Problems Posted
    7
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    5

    Default

    Yes it seems OD (Over Drive) switch is pushed in. Try to find it near to your steering and push it again.
    Be Addicted To Help Others.

  4. #4
    PakWheeler Follow
    zeeshanhashmi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Karachi
    Age
    37
    Posts
    85
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Salam !

    Yes I knew about ODO and the first thing I did was checking it. No matter if I turn it ON or OFF. I dont feel that there is 4th gear anymore. Car makes noise when the speed is 80+.

  5. #5
    PakWheeler Follow
    hassansanawan's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Multan
    Age
    32
    Posts
    12
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    The new gear u installed might be 3 speed gear. Make it check from ur mechanic. The first problem was O/D. It should be switched ON. When u switch it OFF it shows in ur Dashboard with Orange Light. And the button is just under the main button on the gear. It should be pressed in. But if it doesnt solve ur problem, u should consult ur workshop..

  6. #6
    PakWheeler Follow
    humayun.chughtai.7's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Multan
    Age
    20
    Posts
    623
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    1
    Good Answers
    3

    Default

    bro, plz get your wiring checked from a reputable electrician. I had also the same problem with my vitz 2000. I got it scanned and the scanner told that there is some issue in the solenoid of the gear ! And my electrician told me that your car's gear is "FARIGH", plz change it. Then I visited peshawar shoba bazar, got the new kabli gear fitted ! Now, its time for a test drive. And WTF man, the same problem persists, no smoothness and nothing ! I got very very angry with the mechanics ! But they asked me to calm down. Then after a hardwork of mechanic & electrician for one whole night, they finally came to know that there is problem in the wiring grips of the gear, and some signals are not going to the gear from ECU. Atlast, after a 20 minutes task of grip changing with kabuli ones, the car is as smooth as before, everything is working fine till now, Masha Allah !

  7. #7
    PakWheeler Follow
    zeeshanhashmi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Karachi
    Age
    37
    Posts
    85
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Thanks you sir ! I will definitely, get the wires etc checked with mechanic and electrician. Will share the results soon.

  8. #8
    PakWheeler Follow
    humayun.chughtai.7's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Multan
    Age
    20
    Posts
    623
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    1
    Good Answers
    3

    Default

    @zeeshanhashmi ! Any updates on your problem, is it still there or solved !


    Sent from my iPhone using PW Forums

  9. #9
    PakWheeler Follow
    zeeshanhashmi's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Karachi
    Age
    37
    Posts
    85
    Follows
    0
    Following
    0
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    3
    Problems Solved
    1
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0

    Default

    Salam ! Well, I was out of country -the problem is still there, so in a day or 2 I will ask my technician to take the car to an electrician and also to diagnosis, let see what the outcome is.

  10. #10
    PakWheeler Follow
    humayun.chughtai.7's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Multan
    Age
    20
    Posts
    623
    Follows
    2
    Following
    2
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    1
    Good Answers
    3

    Default

    Any update till now ???


    Sent from my iPhone using touch screen

+ Reply to Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •